Resepi Nasi dagang Terengganu Asli

NASI DAGANG TERENGGANU ASLI
Berikut adalah senarai resepi nasi dagang terengganu asli:-

Bahan-bahan:
4 cawan beras siam
1 cawan beras pulut
1 biji kelapa - jadikan (2 cawan santan cair & 1 3/4 cawan santan pekat)
3 ulas bawang merah - dimayang halus
2 cm halia - dimayang halus
3/4 sudu besar halba
1 sudu besar garam (paras rata)
Cara membuatnya:
Beras dibersih dan direndam dengan air selama lebih kurang 6 jam sebelum dikukus
Letak pengukus atas dapur dan masukkan air
Sementara itu, campurkan santan pekat dengan garam . Kacau hingga hancur garam tersebut.
Bila air di dalam pengukus menggelegak, masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak
Bila separuh masak, angkat nasi kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan cair keatasnya dan kacau hingga rata.
Kemudian masuk balik ke dalam pengukus, kukus sekali lagi hingga masak.
Bila masak, sekali lagi angkat masukkan ke dalam bekas besar tadi lalu siram dan gaulkan nasi dengan santan pekat, halba, halia dan bawang yang dimayang tadi.
Kacau sehingga rata dan sebati . Sedia untuk dihidangkan.
Nota: Jika lubang pengukus besar, utk mengelakkan nasi banyak gugur ke bawah bolehlah lapik dgn daun pandan/daun pisang sedikit.
(JANGAN lapik sehingga tertutup semua lubang nanti nasi lambat/tak masak pulak)
GULAI IKAN NASI DAGANG
Bahan-bahan:
1 ekor ikan aya / tongkol yang sederhana besar (600 g)
2 sudu besar cili kering kisar } jika suka boleh tambah lagi
3 sudu besar rempah gulai nasi dagang } byk dijual di Pantai Timur (kacau dgn sedikit air panas utk dijadikan pes)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa – dijadikan 4 cawan santan
2 cm. halia
2 cm. lengkuas
4 keping asam gelugur
1 cm kunyit hidup
2 sudu besar gula melaka
5 - 6 biji buah belimbing buluh
10 biji cili kecil
1 sudu besar kerisik
garam dan serbuk perasa secukup rasa
5 sudu besar minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Ikan dipotong berkeping-keping dibasuh dan dibersihkan
kemudian direbus dengan sedikit air
Masukkan garam dan 2 keping asam gelugur
Biarkan sehingga mendidih dan hampir kering airnya
Diangkat dan biarkan sejuk ( Boleh juga disediakan sehari lebih awal atau disimpan satu malam kemudian dibuat gulai )
Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit ditumbuk lumat
Panaskan minyak dan masukkan cili kisar diikuti dgn bahan yang telah ditumbuk lumat kemudian bila wangi dan agak garing masukkan pes rempah. Tumis sehingga pecah minyak
Masukkan santan. Kacau sehingga mendidih
Masukkan ikan yang telah direbus tadi, 2 keping asam gelugur dan gula melaka
Biarkan ia mendidih sehingga menjadi pekat sedikit
Masukkan cili kecil dan buah belimbing
Biarkan mendidih seketika baru diangkat
ACAR TIMUN NASI DAGANG
Bahan-bahan:
1 biji timun
1 biji cili merah }dimayang
1 biji cili hijau }dimayang
2 biji bawang merah } dimayang
1 batang lobak merah
4 sudu makan cuka
2 sudu gula atau secukup nya
Garam secukupnya
Cara membuatnya:
Timun dan lobak merah dipotong kecil memanjang lebih kurang 2.5 cm.
Campurkan bersama bawang merah, cuka, gula dan garam di dalam sebuah bekas
Kacau sehingga sebati dan rata
Biarkan kira-kira 15-20 minit baru dihidangkan
Cara membuatnya:
Beras dibersih dan direndam dengan air selama lebih kurang 6 jam sebelum dikukus
Letak pengukus atas dapur dan masukkan air
Sementara itu, campurkan santan pekat dengan garam . Kacau hingga hancur garam tersebut.
Bila air di dalam pengukus menggelegak, masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak
Bila separuh masak, angkat nasi kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan cair keatasnya dan kacau hingga rata.
Kemudian masuk balik ke dalam pengukus, kukus sekali lagi hingga masak.
Bila masak, sekali lagi angkat masukkan ke dalam bekas besar tadi lalu siram dan gaulkan nasi dengan santan pekat, halba, halia dan bawang yang dimayang tadi.
Kacau sehingga rata dan sebati . Sedia untuk dihidangkan.
Nota: Jika lubang pengukus besar, utk mengelakkan nasi banyak gugur ke bawah bolehlah lapik dgn daun pandan/daun pisang sedikit.
(JANGAN lapik sehingga tertutup semua lubang nanti nasi lambat/tak masak pula

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Disclaimer @ Notification

All content and images on this Iresepi blog may not be copied, reproduced in other forms, transferred, printed, saved or reused. Each reference should give credit and / or reference to iresepi blog. Thank you once again any comment, request, suggestion or other communication which is obscene, indecent, false, menacing or offensive in character with intent to annoy, abuse, threaten or harass another person, or initiate a communication using any applications service, whether continuously, repeatedly or otherwise, during which communication may or may not happen, with or without disclosing his identity and with intent to annoy, abuse, threaten or harass any person at any number or electronic address, is commits an offense, action shall be taken in accordance with the Act ACT 588, COMMUNICATIONS AND MULTIMEDIA ACT 1998
 
  • Resepi @ Online © 2012 | Designed by Iresepi, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes