Resepi Tat Kelopak

Resepi Tat Kelopak
resepi dari : Kosmo

Tat kelopak menarik kerana bentuknya seperti bunga, tat kelopak ini memang sedap. Jangan tunggu musim perayaan untuk membuatnya. Tidak seperti tat gulung atau dikenali juga sebagai Biskut Nastar, tat kelopak agak mudah dibuat.

Anda hanya perlukan acuan berbentuk bunga pecah enam. Ini bermakna, ia mempunyai enam kelopak di sekeliling. Jika acuan bunga pecah lapan, bermakna kelopaknya lebih kecil. Namun, anda perlu berhati-hati kerana kelopak begini mudah patah bila diubah dari papan pencanai ke dalam acuan.

Anda juga mesti sediakan tin patty yang mempunyai lubang-lubang kecil. Alas setiap satu dengan kertas atau mangkuk kek. Pilihlah yang sama saiz dengan lubang dan bercorak menarik. Dengan cara itu sahaja, tat akan terbentuk dengan elok. Berikut adalah resepi tat kelopak.....


120 gm Margerin
120 gm Mentega
60 gm gula Aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanila
330-350 gm tepung gandum diayak
50 gm tepung jagung diayak

Bahan Jem Nenas

450 gm parutan nenas- tapis
1 camca besar jus limau nipis
180 gm gula pasir
1 batang kulit kayu manis

Cara membuat

1. Pukul margerin,mentega,gula,kuning telur dan vanila hinga sebati.

2. Masukkan bayan ayak, gaul rata menjadi doh

3. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.

4. angkat dengan hujung pisau dan tekan ke dalam mangkuk kertas.

5. Tekan jem yang sudah di bentuk bulat di tengahnya.

6. Canai nipis sebahagian doh, potong bentuk jejari dan letak di atas jem.

7. Bakar pada suhu 175C selama 15-20 minit atau hingga warna keemasan.

8. Untuk Jem, jerang semua bahan atas api sederhana hingga kering, angkat dan biar sejuk.

Harus diingat bahawa biskut tat mesti dibiarkan sejuk di atas redai sebelum disimpan. Ini akan memastikan ia tahan lama dan tidak lemau atau masuk angin. Jenis biskut yang mempunyai campuran kacang juga tidak boleh dicampur dengan biskut biasa tanpa kacang. Alaskan setiap lapisan tat dengan kertas kalis minyak supaya tidak melekat.Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Disclaimer @ Notification

All content and images on this Iresepi blog may not be copied, reproduced in other forms, transferred, printed, saved or reused. Each reference should give credit and / or reference to iresepi blog. Thank you once again any comment, request, suggestion or other communication which is obscene, indecent, false, menacing or offensive in character with intent to annoy, abuse, threaten or harass another person, or initiate a communication using any applications service, whether continuously, repeatedly or otherwise, during which communication may or may not happen, with or without disclosing his identity and with intent to annoy, abuse, threaten or harass any person at any number or electronic address, is commits an offense, action shall be taken in accordance with the Act ACT 588, COMMUNICATIONS AND MULTIMEDIA ACT 1998
 
  • Resepi @ Online © 2012 | Designed by Iresepi, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes